Χωρίς μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Χωρίς μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 5793/16.02.2012

Προς Υπουργό:

- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τραγικές ελλείψεις παρουσιάζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης  με αποτελέσματα να διακυβεύεται καθημερινά η ασφάλεια των ασθενών που προσκομίζονται για ιατρική περίθαλψη. Η εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής διαφαίνεται σχεδόν στο σύνολο των νοσοκομείων της πόλης που παρουσιάζουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν συνολικά ιατρικά περιστατικά, λόγω είτε έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού είτε μη λειτουργίας μηχανημάτων.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εδώ και πέντε χρόνια δεν λειτουργεί ο μαγνητικός τομογράφος, ο οποίος χάλασε λόγω παλαιότητας. Χρονικό διάστημα κατά το οποίο υπόκεινται σε μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά και σε κίνδυνο οι ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία με ασθενοφόρο και συνοδεία γιατρού. Ο τρόπος αντιμετώπισης της έλλειψης μαγνητικού τομογράφου εκτοξεύει αμέσως το κόστος νοσηλείας, καθώς δεσμεύεται επιπλέον ένα ασθενοφόρο και ένας γιατρός ο οποίος θα απουσιάζει αναγκαστικά από τα καθήκοντά του στο νοσοκομείο.

Ελλείψεις και προβλήματα αντιμετωπίζονται στο ΑΧΕΠΑ επίσης σε ότι αφορά στα σπινθηρογραφήματα, που πραγματοποιούνται στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής και στον αξονικό τομογράφο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, λόγω παλαιότητας και μη εκσυγχρονισμού των ιατρικών μηχανημάτων.

Το ΑΧΕΠΑ, όμως, δεν είναι το μόνο νοσοκομειακό ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη που αντιμετωπίζει προβλήματα και ελλείψεις στα ιατρικά μηχανήματα. Το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών, αλλά και να κατασπαταλιούνται  υπέρογκα ποσά ύψους 200.000 ευρώ σε εξετάσεις εκτός νοσοκομείου. Η εξέταση και σε αυτήν την περίπτωση πραγματοποιείται με τη μεταφορά του ασθενούς με ασθενοφόρο συνοδεία γιατρού σε άλλο νοσοκομείο.

Στη λίστα προστίθεται και το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» το οποίο δεν διαθέτει μαγνητικό τομογράφο. Το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο δεν διαθέτει στεφανιογράφο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει περιστατικά που χρήζουν άμεσης στεφανιογραφίας και να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την υγεία του ασθενή με τη διακομιδή του σε άλλο νοσοκομείο ή ιδιωτικό κέντρο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Γνωρίζει το αρμόδιο Υπουργείο τις ακριβείς ελλείψεις σε κρίσιμα ιατρικά μηχανήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομειακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να είναι καθημερινά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο οι ασθενείς που προσκομίζονται σε αυτά;

- Για ποιους λόγους έχουν παραμείνει τόσα χρόνια στην υποβάθμιση τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στο περιθώριο οι πολίτες της πόλης, με το ΑΧΕΠΑ και το «Γ. Γεννηματάς» να μην έχουν μαγνητικό τομογράφο, το «Αγ. Δημήτριος» να μην έχει αξονικό τομογράφο, το «Ιπποκράτειο» να μην έχει στεφανιογράφο;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να εξοπλιστούν τα νοσοκομειακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης με μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους, αλλά και με στεφανιογράφους;